Μουσικοκινητική αγωγή και σύστημα Orff

22 Aug

Μουσικοκινητική αγωγή και σύστημα Orff

Η μουσική εξημερώνει τα ήθη, έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και είχαν απόλυτο δίκιο. Η μουσική ηρεμεί, γαληνεύει αλλά ταυτόχρονα ταξιδεύει, διεγείρει την φαντασία και τις αισθήσεις.

Ενα από τα βασικά συστατικά για τη μουσική συνταγή είναι ο ρυθμός, ο οποίος έχει συστηθεί στο βρέφος ήδη από την ενδομήτρια ζωή του,όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο! Το ρυθμικό χτύπημα της καρδιάς της μαμάς,το λίκνισμα στο ρυθμό του βαδίσματός της,το απαλό ανεβοκατέβασμα στο ρυθμό της αναπνοής της είναι οι πρώτες βιωματικές συναντήσεις του μικρού ανθρώπου με το ρυθμό!

Σύμφωνα με τον μεγάλο Γερμανό μουσικοσυνθέτη Carl Orff (1895-1982),ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του συστήματος μουσικοκινητικής αγωγής Orff,ο ρυθμός είναι η ίδια η ζωή!Όλες οι λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και όλων των έμβιων όντων έχουν κάποιο ρυθμό.Το μικρό παιδί έχει το ρυθμό μέσα του. Αρκεί να ακούσει μουσική και αμέσως λικνίζεται στο ρυθμό. Δυστυχώς μεγαλώνοντας χάνει το ρυθμό που ενυπάρχει φυσικά μέσα του και πρέπει να τον ξαναβρεί για να τον απελευθερώσει. Αυτό συμβαίνει, κατά τη γνώμη του Orff, γιατί το άγχος της κοινωνίας μας μεταφέρεται και στα πολύ μικρά παιδιά με αποτέλεσμα να κλείνονται στον εαυτό τους και να σφίγγονται για να αντιμετωπίσουν τις εχθρικές γι αυτά καταστάσεις. Πολύ εύκολα αν καταφέρουν να νιώσουν ελεύθερα και χωρίς αναστολές θα απελευθερωθούν και θα βρουν πάλι τον ρυθμό που από τη φύση τους έχουν μέσα τους.

Το σύστημα Orff είναι ένας καλός τρόπος για να μυήσετε το μικρό παιδί στη μουσική. Στην προσέγγιση του Orff η μουσική γίνεται παιχνίδι. Το σύστημα συνδυάζει λόγο, ρυθμό και κίνηση και προτρέπει τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους. Καλλιεργεί την αυτενέργεια και την δημιουργικότητα καθώς και το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας αφού απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει ένα μάθημα Orff είναι η στήριξη και η ζεστασιά της ομάδας. Το παιδί γνωρίζει τα βασικά στοιχεία της μουσικής βιωματικά και το πιο σημαντικό είναι ότι κοινωνικοποιείται μέσα από αυτή την διαδικασία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ρυθμό, βασικό στοιχείο της μεθόδου,τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να εφαρμόζουν στο σώμα τους αρχικά με ηχηρές κινήσεις και στη συνέχεια σε μικρά κρουστά οργανάκια, τα λεγόμενα όργανα Orff (κλάβες,μαράκες,κουδουνάκια,ξύστρες,τυμπανάκια κτλ)

Το σύστημα Orff διδάσκεται πλέον σε όλα τα ωδεία και τις μουσικές σχολές, σε ιδιωτικά σχολεία, ακόμα και σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης. Ένα παιδί μπορεί να γνωριστεί με το σύστημα ήδη από τα 3 του χρόνια. Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει το σύστημα να εφαρμόζεται περισσότερο στις ηλικίες 4-7, ωστόσο η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες ή και σε μικρότερες με συνοδεία γονέων.Πηγές:Ελληνικός Σύλλογος Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff (www.orffesma.gr)
Πώλα Δεληγιάννη (Author)

Μουσικοκινητική αγωγή και σύστημα Orff
Είμαι η Πώλα,γεννημένη το 1980 στην μακρινή και όμορφη Καστοριά. Έχω σπουδάσει κλασική κιθάρα στο Ωδείο Ορφείο Αθηνών και Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών στο ΕΚΠΑ αλλά πάντα την καρδιά μου κέρδιζε λίγο περισσότερο η μουσική. Έχω παρακολουθήσει ποικιλία σεμιναρίων και master classes τόσο στην κλασική κιθάρα όσο και στην μουσικοκινητική αγωγή, σύστημα Orff, body music, Music and human connection, έχοντας αποκομίσει από όλα πλούσιες γνώσεις και εμπειρίες και την απόλυτη βεβαιότητα ότι η μουσική είναι ένας από τους πιο όμορφους και επικοδομητικούς τρόπους για να εκφραστεί κανείς και να κάνει τη ζωή του πιο όμορφη. Έχω υπάρξει μέλος χορωδιών και καλλιτεχνικών συνόλων σε Αθήνα και Θεσσαλονική, λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις. Από το 2004 έχω διδάξει κλασική/ακουστική κιθάρα και μουσικοκινητική αγωγή σε επιλεγμενους χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία 8 χρόνια ζω και εργάζομαι στην Αθήνα και είμαι μαμά μιας μικρής πεντάχρονης σκανταλιάρας που μου μαθαίνει να ζω από την αρχή. Από το 2017 ανήκω ως μόνιμος εκπαιδευτικός στην δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας, ασκόντας και τις δύο μου ειδικότητες (μάθε τέχνη και άστηνε...). Χόμπυ μου ο χορός, το θέατρο και πάσης φύσεως καλλιτεχνική δραστηριότητα!
Η αγαπημένη Αρετή, φίλη από τα παλιά (τα καλλιτεχνικά τα στέκια) μου έκανε την τιμή να με προσκαλέσει να γράψω και εγώ κανά δυο λεξούλες στο blog της και φυσικά δέχτηκα με μεγάλη μου χαρά οπότε ένα νέο και όμορφο ταξίδι ξεκινά!