Τα οφέλη του χορού στην παιδική ηλικία

17 Aug

 Τα οφέλη του χορού στην παιδική ηλικία

Ο χορός είναι…. μουσική! Τόσο αλληλένδετα αυτά τα δυο μαζί… σαν ζωγραφιά που τα χρώματα δένουν σε απόλυτη αρμονία. Χορός είναι πάθος, ανάσα, έκφραση, επικοινωνία, χρώματα, εικόνες… Για μένα χορός είναι Ζωή! Δεν θα μπορούσα να φανταστώ την ζωή μου χωρίς να χορεύω να δημιουργώ και να εκφράζομαι μέσα από την μαγική αυτήν τέχνη.


Είναι η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής όπως είπε η μεγάλη προσωπικότητα του χορού Martha Graham.

Όλα στο σύμπαν έχουν ένα ρυθμό, όλα χορεύουν όπως είπε η Maya Angelou(Αφροαμερικανίδα ποιήτρια)και έχει δίκιο. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς κίνηση και ρυθμό? Αν παρατηρήσετε γύρω σας τα πιο απλά πράγματα. Τα σύννεφα στον ουρανό που κινούνται αργά και αρμονικά αλλάζοντας μορφή, τα πουλιά που δημιουργούν διαφορετικούς σχηματισμούς σαν να αλλάζει κάθε φορά η μουσική, τα φύλλα των δέντρων που λικνίζονται απαλά στον αέρα, ο παφλασμός των κυμάτων άλλοτε γαλήνια και ήρεμα άλλοτε δυνατά και φουρτουνιασμένα.


Όλα λοιπόν χορεύουν !Έτσι και τα παιδάκια από πολύ μικρή ηλικία κινούνται σε κάθε ερέθισμα. Ακόμα από την κοιλίτσα της μαμάς έχουν πολύ έντονη την αίσθηση του ρυθμού. Φυσικά παίζει ρόλο το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν. Αν οι γονείς ανταποκρίνονται στον ρυθμό κάνοντας κινήσεις το ίδιο ανταποκρίνεται κι αυτό .Χορεύει και κινείται ενστικτωδώς σύμφωνα με τον ρυθμό. Μόλις λοιπόν σταθούν όρθια αναζητούν την κίνηση στο άκουσμα μιας μελωδίας. Θα έχετε δει τα μωράκια σας να χορεύουν σε οποιαδήποτε μουσική ή ρυθμό χτυπώντας παλαμάκια, τρέχοντας, χτυπώντας τα ποδαράκια, στροβιλίζονται και κουνούν την μεσούλα τους.

Στις σχολές χορού τα παιδάκια αρχίζουν από την ηλικία των τριών στην οποία διδάσκονται μουσικοκινητική αγωγή(ρυθμική)και βασικές φόρμες μπαλέτου, όπου αναπτύσσεται η σχέση του παιδιού με τον ρυθμό και την κίνηση, τον χώρο και τον χρόνο καθώς και την αρμονία στις κινήσεις. Το μάθημα σ αυτήν την ηλικία είναι διασκεδαστικό αφού γίνεται μέσω παιχνιδιού.


Μέσα από εικόνες και ιστορίες χρησιμοποιούνε διάφορα αντικείμενα και υποδύονται διάφορους ρόλους και μέσα από διαφορετικά μουσικά μοτίβα εκφράζονται κινητικά, αναπτύσσοντας την φαντασία και την δημιουργικότητα τους. Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των παιδιών στις παραστάσεις που πραγματοιποιεί η κάθε σχολή στο τέλος της χρόνιας. Θυμάμαι λοιπόν ανεβάζοντας το κλασσικό έργο «Η ωραία κοιμωμένη» πόσο όμορφα ένιωθαν οι μικρές μπαλαρίνες, που συνεργάζονταν με όλα τα παιδιά της σχολής και τι μεγάλη εντύπωση τους έκανε το θέατρο και όλη η διαδικασία αφού αισθάνονταν πρωταγωνίστριες στο παραμύθι. Μετά από καιρό μπαίνω στην αίθουσα για μάθημα και μου λένε:


-Κυρία σήμερα δεν θα κάνουμε μάθημα

-Και τι θα κάνουμε ?(ρωτάω)

-Θα καθίσεις στην καρέκλα σου και θα σου φιάξουμε εμείς μια παράσταση, δώρο για όλα αυτά που μάθαμε.

Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο συγκινήθηκα εκείνη την στιγμή και πόσο περήφανη ένιωσα! Φυσικά τους έκανα το χατήρι. Είναι εντυπωσιακό πως απομνημονεύουν και κωδικοποιούν μουσική και κινήσεις. Αν ακούσουν μια συγκεκριμένη μελωδία συνδυάζουν αμέσως συγκεκριμένους βηματισμούς και κινήσεις!

Τα οφέλη του χορού είναι αναρίθμητα ξεκινώντας όπως ανέφερα από την προνηπιακή-νηπιακή ηλικία και σε όλη την παιδική τους ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση τους.


Πάμε να δούμε κάποια απ αυτά.


Ξεκινώντας λοιπόν τα παιδιά χορό αναπτύσσονται σωματικά και διανοητικά. Το μυικό τους σύστημα δυναμώνει ,αποκτούν ευλυγισία, αντοχή και ισορροπία. Βελτιώνει την μνήμη και την αντίληψη τους. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και οι επαναλήψεις που απαιτεί το μπαλέτο κάνει τα παιδιά να αντιλαμβάνονται την λειτουργία του κάθε μυ και του κάθε μέλους του σώματος τους ξεχωριστά.


Τα μαθήματα χορού βοηθούν τα παιδιά στην κοινωνικοποίησή τους. Μαθαίνουν να εργάζονται ως μέλη μιας ομάδας, αναπτύσσουν την αίσθηση της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης και κάνουν καινούριους φίλους.


Χορεύοντας, το παιδί μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματα του μέσα από την κίνηση και μετέπειτα μέσα από την έκφραση ανακαλύπτει τον εσωτερικό του κόσμο. Ο χορός είναι μια τέχνη μέσα από την οποία τα παιδιά μπορούν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους.


Ο χορός συμβάλει στην προσωπικότητα του παιδιού αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του εφόσον νιώθει ότι έχει γνώσεις και δεξιότητες στο αντικείμενο τις οποίες μοιράζεται με την υπόλοιπη ομάδα.


Μπαίνοντας σε μια αίθουσα χορού τα παιδιά αποβάλλουν το άγχος της καθημερινότητας (γιατί και τα παιδιά έχουν άγχος).Συγκεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο στόχο έτσι ώστε να ξεχνούν ό,τι τα απασχολεί και τα αγχώνει. Στο τέλος του μαθήματος έχουν αποφορτιστεί, αισθάνονται ήρεμα και ευτυχισμένα.


Είναι μαγικό να τα βλέπεις να βγαίνουν από την αίθουσα με το χαμόγελο της ευτυχίας!


Και εν κατακλείδι, μαθαίνουν πειθαρχία. Να σέβονται τους άλλους και τον εαυτό τους, να φροντίζουν το σωματικό τους βάρος, να υπακούν στους κανόνες και να είναι τακτικά και υπεύθυνα στις υποχρεώσεις τους θωρακίζοντας έτσι την μετέπειτα ακαδημαική τους πορεία, πράγμα πολύ σημαντικό για την ζωή τους στο μέλλον!


Η λέξη πειθαρχεία πολλές φορές τρομάζει τους γονείς γιατί η ίδια η λέξη κρύβει μια αυστηρότητα (στα όρια του επιτρεπτού φυσικά). Σας διαβεβαιώ λοιπόν ότι δεν χρειάζεται να φοβάστε και θα σας δώσω ένα παράδειγμα από μαρτυρία μαθητριών μου. Τα κορίτσια στα οποία αναφέρομαι φοίτησαν στην σχολή από την παιδική τους ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση τους. Κάποια στιγμή έφυγαν για σπουδές τις οποίες και ολοκλήρωσαν με επιτυχία παίρνοντας το πτυχίο της νομικής, της ιατρικής κλπ. Κάθε τόσο έρχονται και με βλέπουν και κάνουμε διάφορες συζητήσεις και μια απ αυτές ήταν το θέμα της πειθαρχίας για το οποίο υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις. Η απάντηση τους με έκανε να νιώθω ακόμα πιο περήφανη και συγκινημένη γιατί μου είπανε: “ Κυρία εμείς με γνώμονα την πειθαρχία που μας δίδαξες και το ότι έπρεπε να υπακούμε σε κανόνες καταφέραμε να πραγματοποιούμε κάθε φόρα τους στόχους μας χωρίς να χάνουμε τον δρόμο μας μέσα στην χαοτική εφηβεία και στους πειρασμούς της φοιτητικής ζωής. Ευχαριστούμε για όλα!”


Νομίζω η απάντησή τους σας κάλυψε!


Η δική μου συμβουλή είναι να βάλετε στην ζωή των παιδιών σας τον χορό σε όποια μορφή τα εκφράζει (σύγχρονο, μοντέρνο, λάτιν , bollywood, oriental κλπ) περισσότερο, αρκεί να υπάρχει στην ζωή τους. Προσέξτε ώστε να διαλέξετε μια αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή και δασκάλους με τεχνικές και παιδαγωγικές γνώσεις. Δώστε τους την ευκαιρία να εκφράζονται και να δημιουργούν χωρίς μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις. Άλλα παιδιά ακολουθούν τον χορό επαγγελματικά και άλλα το κάνουν απλά τρόπο ζωής. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά, έχουν το καθένα την δική του μοναδική προσωπικότητα! Θα βρουν τον δρόμο τους! Εάν θέλουν να συνεχίσουν χορό μέχρι την ενηλικίωση τους μην τα εμποδίσετε λόγω υποχρεώσεων, χρόνος υπάρχει για όλα ,οργάνωση θέλει.


Μην τα εμποδίσετε να είναι ευτυχισμένα!


Αναστασία Δεληγιάννη (Author)

 Τα οφέλη του χορού στην παιδική ηλικία

Είμαι η Αναστασία γεννημένη το 1977 στην όμορφη Καστοριά. Έχω σπουδάσει κλασσικό μπαλέτο, σύγχρονο χορό και ρυθμική αγωγή, στην ανώτατη ακαδημία μουσικής και χορού Pancho Vladigerov στην Σόφια της Βουλγαρίας.

Το 2002 ίδρυσα την δική μου σχολή χορού αναγνωρισμένη από το κράτος στην Καστοριά. Συνέχισα να παρακολουθώ διάφορα σεμινάρια και master classes τόσο στο μπαλέτο όσο και στον σύγχρονο χορό. Ψάχνοντας εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης ξεκίνησα master classes σε διάφορα είδη χορού,flamenco, latin και ευρωπαικούς, Argentinean tango , traditional oriental και oriental jazz.To 2012 άρχισε η μεγάλη αγάπη για τους ινδικούς χορούς bollywood. Έτσι ξεκίνησα master training στην 1η ακαδημία bollywood στην Ελλάδα και το 2016 έγινα instructor και επίσημο μέλλος της ακαδημίας. Σκεφτείτε όλες αυτές τις εκπαιδεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό έχοντας να διαχειριστώ και την δική μου σχολή χορού. Η κούραση μεγάλη αλλά η αγάπη για τον χορό μεγαλύτερη! Έχοντας αποκτήσει τόσες γνώσεις και εμπειρίες διδάσκοντας σε διάφορα σεμινάρια χορού και λαμβάνοντας μέρος σε παραστάσεις ως performer, έχω να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι χορός είναι ο μοναδικός τρόπος έκφρασης και ευτυχίας! Από το 2010 προετοιμάζω παιδιά για διαγωνισμούς χορού σε διάφορες ηλικίες έχοντας αποκτήσει πολλούς τίτλους και βραβεία και μέχρι και σήμερα που η σχολή κλείνει 18 χρόνια λειτουργίας έχω την ίδια αγάπη και ενθουσιασμό για δημιουργία! Γνώρισα την αγαπημένη Αρετή από την επίσης αγαπημένη μου αδερφή Πώλα πριν αρκετά χρόνια. Είναι τιμή για μένα και μεγάλη χαρά η πρόσκλησή της να γράψω κι εγώ λίγα λόγια στο blog της. Ευχαριστώ πολύ Αρετή μου και θα είμαι εδώ γύρω να τα λέμε!


Μπορείτε να με ακολουθήσετε εδώ:https://www.facebook.com/%CE%A3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%A7%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%94%CE%B5%CE%BB%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B7Dance-schoolAnastasia-Deligianni-480481532116370


https://www.youtube.com/channel/UC--mkSpiRrcz3udP8JdvoLg?view_as=subscriber