Συχνά ακούς γονείς, γιαγιάδες ,παππούδες, δασκάλους όσους ασχολούνται γενικά με παιδιά, να λένε με παράπονο πως τα παιδιά δεν τους ακούνε. Παρακάτω θα δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας με το παιδί μας.
Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη αρχικά είναι ότι όλα τα παιδιά από φύση τους προσπαθούν πάντα να φέρουν στα όρια αυτούς που τα φροντίζουν, όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί με αυτό τον τρόπο τους γνωρίζουν-τους μαθαίνουν. Επίσης μπορεί να μην ακούν ή να κάνουν ότι δεν ακούν αλλά ΠΑΝΤΑ, βλέπουν και παρακολουθούν τα ΠΑΝΤΑ, κάθε μας κίνηση και έτσι τελικά μαθαίνουν γιατί είναι μιμητικά όντα από την φύση τους.
Η Επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό, το πιο όμορφο και το πιο δύσκολο πράγμα που συναντά ο άνθρωπος στην ζωή του, όλη η έκφραση του, τα συναισθήματα του, η σκέψεις του, οι ανάγκες του, τα πάντα έχουν να κάνουν με την επικοινωνία, λεκτική και μη λεκτική. Από πολύ νωρίς ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει τον κατάλληλο τρόπο να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του, έτσι ώστε να καλύψει τις εσωτερικές και σωματικές του ανάγκες. Αρχικά λοιπόν επικοινωνεί με το κλάμα, ύστερα με άναρθρες κραυγές, με λέξεις, με προτάσεις και τέλος με ένα ολοκληρωμένο λεξιλόγιο.
Πώς να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας με το παιδί μας
Μιλάμε στο παιδί μας συνέχεια, από όταν είναι ακόμα μωρό, του περιγράφουμε όλα όσα κάνουμε μαζί του, την ώρα του μπάνιου, του ύπνου, στην αλλαγή της πάνας, του φαγητού, στην βόλτα κ.ο.κ έτσι αποθηκεύει λεξιλόγιο το οποίο όταν θα έρθει η ώρα θα το χρησιμοποιήσει. Επίσης εξίσου σημαντικό είναι να του τραγουδάμε, ταχταρίσματα και χαρωπά τραγουδάκια την ημέρα και γλυκά νανουρίσματα την νύχτα, βοηθάει στην ψυχοσύνθεση του και στην επικοινωνία του.
Όσο μικρό ή μεγάλο είναι το παιδί μας, φροντίζουμε να είμαστε ειλικρινής και όσο το δυνατόν πιο σαφής στα μηνύματα που του στέλνουμε. Είναι καλό να ονομάζουμε τα συναισθήματα μας είτε καλά είτε άσχημα, την στιγμή που μιλάμε με το παιδί μας και να περιγράφουμε τι ήταν αυτό που μας τα προκάλεσε, καθώς και πιο είναι το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς εκείνης π.χ. « Όταν γυρνάς από το σχολείο και πετάς την τσάντα σου στο πάτωμα στο σαλόνι (Συμπεριφορά), τότε θυμώνω (Συναίσθημα) γιατί είμαι ήδη κουρασμένη και μαζεύοντας την εγώ, πονάει η μέση μου που σκύβω (Συνέπεια)».
Μιλάτε χρησιμοποιώντας θετικά μηνύματα-εκφράσεις. Όταν θέλετε να πείτε για παράδειγμα στο παιδί σας, «μην αφήνεις το χέρι μου στο δρόμο», πείτε του «θέλω να μου κρατάς το χέρι στον δρόμο», όταν φωνάζει του λέμε «κάνε ησυχία..» με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουμε καλή επικοινωνία αλλά και θετική σκέψη. Λέμε λοιπόν αυτά που θέλουμε να κάνει και όχι αυτά που δεν θέλουμε.
Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω πρέπει να μάθουμε να μιλάμε πρώτα στην γλώσσα του παιδιού και για να γίνει αυτό χρειάζεται να του διαβάζουμε παραμύθια, πάρα πολλά παραμύθια, κάθε μέρα. Μέσα από τις ιστορίες που διαβάζουμε το παιδί εκπαιδεύεται, κατανοεί τις καταστάσεις γύρω του, λύνει δικά του προβλήματα και αποκτά την συμπεριφορά που θέλουμε να έχει, μαθαίνει να μπαίνει στην θέση του άλλου (ανάπτυξη ενσυναίσθησης) και άλλα πολλά. Έτσι λοιπόν όταν μιλάμε στο παιδί μας, μπορούμε να γίνουμε απόλυτα κατανοητοί αρκεί να μιλάμε μέσα από παραδείγματα αναφέροντας το εκάστοτε παραμύθι που ταιριάζει στην περίσταση μας.
Τέλος να έχετε κατά νου πως το παιδί είναι και αν δεν είναι θα γίνει ακριβώς ότι του πουν ότι είναι οι μεγάλοι. Αν του λέμε συνέχεια πως είναι τεμπέλικο σιγά σιγά θα γίνει! Αν του λέμε συνέχεια πιστεύω σε σένα, θα τα καταφέρεις, σιγά σιγά θα πιστέψει και αυτό στον εαυτό του και θα τα καταφέρει. Προσοχή λοιπόν τι λέξεις χρησιμοποιούμε όταν απευθυνόμαστε σε αυτές τις ψυχούλες.
Να θυμάστε πως τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από εμάς, είμαστε το παράδειγμα τους και το πρότυπο τους, μαθαίνουν λίγα από τα λόγια μας και πολλά από τις πράξεις και την συμπεριφορά μας και το καλύτερο περιβάλλον για εκπαίδευση είναι η καθημερινότητα μας, στο δρόμο, στο αυτοκίνητο, στα μαγαζιά, στο σπίτι παντού και πάντα το παιδί είναι έτοιμο να μάθει.
Leave your comment