Τι είναι Play Therapy;

08 Aug

Τι είναι Play Therapy;

Φανταστείτε να μπαίνατε σε ένα κουκούλι...
Στην αρχή επιφυλακτικά...Πώς είναι εκει μέσα? Τι υπάρχει, τι, άραγε, θα συμβεί?


Σιγά σιγά όμως, θα αρχίζατε να νιώθετε οικειότητα εκεί μέσα, θα αρχίζατε να αισθάνεστε εμπιστοσύνη. Υπάρχει ασφάλεια μέσα στο κουκούλι, ο χώρος είναι τόσος, ώστε να μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα και άνετα, να μεγαλώσετε, να αναπτυχθείτε, να βολευτείτε, αλλά ταυτόχρονα και τόσος, ώστε να αισθάνεστε τη ζεστασιά του, σαν αγκαλιά.


Φανταστείτε να γνωρίζατε κάθε πότε θα μπορούσατε να χωθείτε στο κουκούλι σας...και εκεί μέσα να μπορείτε να νιώσετε όπως και ότι θέλετε, να εκφραστείτε, να βαρεθείτε...
Να πάρετε το χρόνο σας και να επεξεργαστείτε συναισθήματα και βιώματά σας, να θυμώσετε, να γελάσετε δυνατά, να εκφραστείτε με κάθε τρόπο, που θα ήταν ασφαλής για σας και το κουκούλι σας...


Και φανταστείτε μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, να νιώσετε ότι είστε έτοιμοι να βγείτε από κει, έχει έρθει η ώρα...
Φανταστείτε πώς μπορεί να νιώθατε...Θα ξέρατε ότι όλη τη δουλειά την κάνατε εσείς...


Το κουκούλι πρόσφερε μόνο την ασφάλειά του...



Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, εξερευνούν τον κόσμο, δοκιμάζουν τις ικανότητές τους, αναπτύσσουν δεξιότητες, εκφράζονται και εξελίσσονται σαν προσωπικότητες.
Υπάρχουν φορές που, εξαιτίας κάποιων συνθηκών στη ζωή του, μπορεί το παιδί να εμφανίσει συναισθηματικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, ανασφάλειες, φοβίες, «πισωγυρίσματα» κλπ.


Το
Playtherapy χρησιμοποιεί το παιχνίδι, που είναι ο φυσικός τρόπος έκφρασης των παιδιών, και τις δημιουργικές τέχνες, ώστε να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν το δυναμικό τους και ουσιαστικά να μάθουν να βοηθάνε μόνα τους τον εαυτό τους. Πρόκειται για μια κυρίως μη-κατευθυντική προσέγγιση, όπου το παιδί, συνήθως 4-12 χρονών, με την παρουσία ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου ενήλικα, λαμβάνει βοήθεια και ανακουφίζεται από συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς, έχοντας την ευκαιρία να επεξεργαστεί βιώματα και συναισθήματα.

Ουσιαστικά λοιπόν το παιδί «παίζει» με τα συναισθήματα και τα προβλήματά του μέσα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο, όπου επικρατεί η ασφάλεια και η αποδοχή, με θεραπευτικό στόχο, χρησιμοποιώντας το φυσικό τρόπο έκφρασής του, ο οποίος είναι και ουσιώδης για την ανάπτυξή του.


Το Playtherapy ενδείκνυται για παιδιά:

-Με συναισθηματικές δυσκολίες
-Με προβλήματα συμπερiφοράς
-Με αδυναμία στη συγκέντρωση
-Με χαμηλή σχολική επίδοση
-ΔΕΠ-Υ
-Με εφιάλτες ή ταραγμένο ύπνο
-Που παρουσιάζουν επιθετικότητα
-Που έχουν τραυματιστεί ψυχολογικά
-Με άγχος, στρες, φοβίες
-Που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση
-Που φαίνονται κλεισμένα στον εαυτό τους
-Που βιώνουν πένθος
-Που φαίνεται να είναι συνεχώς λυπημένα ή αποσυρμένα/παραιτημένα
-Που δυσκολεύονται να κάνουν φίλους
-Που δεν παίζουν
-Που φαίνεται να δυσκολεύονται να διαχειριστούν το διαζύγιο των γονιών τους κ.α.

Οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα στο Play room και διαρκούν 40-50 λεπτά, ανάλογα με την ηλικία και την περίπτωση. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι:

-Θεραπευτική Ιστορία
-Δημιουργικός Οραματισμός
-Ζωγραφική
-Messy Play
-Πηλός
-Παιχνίδια Ρόλων
-Μουσική/ Χορός
-Κουκλόσπιτο
-Γαντόκουλες κ.α.

Άντα Ακριτίδου (Author)

Τι είναι Play Therapy;
Είμαι η Αντιγόνη Ακριτίδου και αποφοίτησα το 2007 από το τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου.
Ξεκίνησα κατευθείαν να διδάσκω σε δημόσια σχολεία και σε φροντιστήρια και πάντα αναζητούσα την ευκαιρία να συναναστραφώ και να παίξω με παιδιά, καθώς ένιωθα ότι αυτό με γέμιζε ενθουσιασμό και ενέργεια και ήταν και ο λόγος που επεδίωξα να γίνω εκπαιδευτικός. Με τη γέννηση του πρώτου παιδιού μου το 2013 και καθώς ανακάλυπτα δραστηριότητες, όπως το messy play, η μουσικοκινητική και το αισθητηριακό παιχνίδι, διαπίστωσα τη θεραπευτική δύναμη των τεχνών και του ελεύθερου, αδόμητου παιχνιδιού και ξεκίνησα το 2017 την εκπαίδευσή μου ως Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού στο Play Therapy Greece (PTGr), μέλος του Play Therapy International (PTI). Όσο δούλευα με παιδιά, συνειδητοποιούσα όλο και περισσότερο τη σημαντικότητα του ενεργού ρόλου του γονέα στη διαδικασία παρέμβασης και έτσι εκπαιδεύτηκα το 2019 και στο Filial Play Coaching, το οποίο φέρνει σε επαφή το γονέα (ή κύριο φροντιστή) με το μη κατευθυντικό παιχνίδι, όπου μέσα από την αποδοχή ενισχύεται η συναισθηματική σύνδεση αυτού και του παιδιού. Από τότε δε σταματάω να συμμετέχω σε εκπαιδεύσεις και σεμινάρια, καθώς θεωρώ ότι πρόκειται για έναν κλάδος που συνεχώς εξελίσσεται.
Είμαι συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas και στο χώρο μου πραγματοποιούνται συνεδρίες θεραπευτικού παιχνιδιού και parent coaching, εργαστήρια και σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς, με βάση τη θεωρία Attachment.